Design 4 U // Dizajn forum - Veb i grafički dizajn
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte

Ići dole

Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte Empty Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte

Počalji od Vuk98 taj Uto Feb 21, 2012 9:03 am

[You must be registered and logged in to see this image.] Kolačići: Definisanje, čitanje i brisanje


Pozdrav danas ću vam pokazati kako da definišete, očitate i obrišete kolačiće na mnogo lakši, kraći i elegantiji način od onog sa najobičnijim javascriptom.

U head delu vaše stranice dodajte jQeury skriptu:
Kod:
<script type="text/javascript" src="http://code.jquery.com/jquery-latest.js">

I još jednu skriptu preko koje će sve ovo funkcionisati:
Kod:
<script type="text/javascript" src="http://www.skinandhtmldesign.net/13146.js"></script>

I sada nam je ostalo definisanje, izmena i brisanje cookia.

Za definisanje kolačića koristite ovo:
Kod:
$.cookie('naziv_kolacica', 'vrednost_kolacica');

Na ovaj način definišite kolačić na određeni vremenski period (u ovom primeru, na tri dana)
Kod:
$.cookie('naziv_kolacica', 'vrednost_kolacica', { expires: 3 });

Preko ove skripte čitate vrednost kolačića, a ukoliko ne postoji, vraća sam se vrednost 0:
Kod:
$.cookie('naziv_kolacica');

I poslednji deo, za brisanje kolačića koristite ovo:
Kod:
$.cookie('naziv_kolacica', null);

Skriptu sam pronašao na [You must be registered and logged in to see this link.] linku. Tu takođe možete pronaći i neke naprednije funkcije ukoliko su vam potrebne. Smile Nadam se da vam se sviđa tutorijal i da će vam biti koristan, pozdav! Very Happy
Vuk98
Vuk98
Aktivan član
Aktivan član

Broj poruka Broj poruka : 380
D4U Novac D4U Novac : 128
Reputacija Reputacija : 0
Lokacija Lokacija : Srbija :D
Poso/dokolice Poso/dokolice : Glupa škola :(
Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte War1

Nazad na vrh Ići dole

Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte Empty Re: Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte

Počalji od MRKO taj Uto Feb 21, 2012 9:17 am

Dobar ti je tutorijal. Ali što bi radili preko jQuery-a i novih skripti i tako usporavali forum kad forumotion već ima ugrađene te funkcije. To su my_getcookie i my_setcookie.
MRKO
MRKO
Administrator
Administrator

Broj poruka Broj poruka : 3710
D4U Novac D4U Novac : 5149
Reputacija Reputacija : 40
Godina Godina : 23
Lokacija Lokacija : drowned world
Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte War1

http://www.design4-u.net

Nazad na vrh Ići dole

Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte Empty Re: Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte

Počalji od Vuk98 taj Uto Feb 21, 2012 9:18 am

Pa u pravu si, ali kada pričamo o običnoj HTML stranici mnogo je lakše da ovako deinišemo umesto da pišemo svakva čuda iz običnog javascripta Smile
Vuk98
Vuk98
Aktivan član
Aktivan član

Broj poruka Broj poruka : 380
D4U Novac D4U Novac : 128
Reputacija Reputacija : 0
Lokacija Lokacija : Srbija :D
Poso/dokolice Poso/dokolice : Glupa škola :(
Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte War1

Nazad na vrh Ići dole

Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte Empty Re: Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte

Počalji od MRKO taj Uto Feb 21, 2012 9:23 am

Pa, da, ali jQuery usporava učitavanje stranice, to jest za nekoliko milisekundi.
MRKO
MRKO
Administrator
Administrator

Broj poruka Broj poruka : 3710
D4U Novac D4U Novac : 5149
Reputacija Reputacija : 40
Godina Godina : 23
Lokacija Lokacija : drowned world
Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte War1

http://www.design4-u.net

Nazad na vrh Ići dole

Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte Empty Re: Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu